E-reader vs cartea clasică

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut idei mărețe. Astfel, pentru a-și putea transmite poveștile și gândurile și pentru a le păstra pentru posteritate, oamenii au avut mare nevoie de o metodă de însemnare a acestora. Astfel, informația scrisă a avut o evoluție uimitoare. De la aparent banalele desene din peșteri, la papirusuri, la binecunoscuta formă a cărții clasice, pana la mai nou apărutul e-reader. Astfel, lumea se află într-o constantă căutare a metodei perfecte de stocare și citire a informației.

Digitalizarea rapidă a lumii este văzută prin numeroase prisme. Astfel, nu se poate face o departajare clară între e-readeruri și cărți clasice, ambele prezentând atât avantaje, cât și dezavantaje.

Cartea clasică le oferă în primul rând cititorului senzația de familiaritate, ea fiind utilizată cu mult înaintea apariției e-readerurilor. Astfel, majoritatea cititorilor au crescut cu acest format. Aceasta poate veni în mai multe forme și mărimi, care să se adapteze cât mai bine posibil la dorințele cititorului. De asemenea, utilizarea sa nu reprezintă o problemă pentru nimeni. Deși lectura este o artă, actul de a citi o carte clasică este unul aproape banal.

În ce privește e-readerurile, utilizarea acestora poate reprezenta o problemă pentru cei de modă veche, ce nu sunt la curent cu noile invenții ale tehnologiei. De asemenea, cititul pe e-reader poate reprezenta o problemă pentru persoanele cu ochi sensibili. Cu toate acestea, se lucrează în permanență la perfecționarea e-readerurilor. Astfel, acestea devin din ce în ce mai ușor de folosit, au numeroase setări ce pot ajusta diverși factori precum luminozitatea și schimbarea mărimii fontului, astfel încât să se plieze cât mai bine pe nevoile cititorilor. Această flexibilitate oferită de e-readeruri este cu siguranță un avantaj!

Un alt punct forte al e-readerurilor este dat de capacitatea de stocare. Acestea pot stoca un număr mare de cărți într-un spațiu foarte mic. Astfel, deși unii iubitori de lectură preferă rafturile pline cu cărți, economisirea spațiului este o nevoie în lumea de astăzi.

De asemenea, e-readerurile reprezintă o metodă mai ecologică de răspândire a informației, având în vedere faptul că acestea nu reprezintă un motiv de defrișare.

În concluzie, pot spune că ambele forme ale informației scrise au atât avantaje, cât și dezavantaje, rămânând la latitudinea cititorului să aleagă metoda care se pliază mai bine pe dorințele și așteptările sale.

Editorial de: Andreea Bianca

Lasă un răspuns

  • Mai multe știri.